top of page

Още един сезон отмина...

Лято е. Различно и необичайно. Странно е, че няма нужда да мисля за организацията на Международния Импро Фестивал. Едно едновременно изтощаващо и зареждащо занимание. Четири години летата бяха със сладък привкус от предстоящото събитие.

Минали години по това време се организират полети, апартаменти за гост преподаватели, печатни материали и всякакви детайли с екип от съмишленици, които често споделят почивно-организационния манталитет. Благодаря ви, че ви има!


Тази година ще пропуснем удоволствието от смесването на творчески сокове от цял свят. Тази година е за друго.

Най-малкото за поглед навътре. Там, където стои изграденото. Там, където грее смисълът от усилията.

Юни 2019г.

Над 20 души от „ШиЗи Импро“ общността си „вдигнахa чукалата“ и участваха в Mt. Olymprov – един от най-големите импро фестивали в Европа. Ние от „ШиЗи Импро Театър“ бяхме много поласкани да открием фестивала. За нас това означаваше първо шоу на Английски език, първо шоу на сцена в чужбина, нов формат и откриване на фестивал. Справихме се чудесно. Можете да се уверите сами. Прекрасен спомен.

Малко по-късно разбрах, че жената, с която споделям живота си повече от десетилетие, Надя, е бременна. Очакваше се февруари 2020г.

Това ми даде невероятни сили да работя на двойни обороти – все пак реших, че трябва да съм до нея и детето първите месеци. Оказа се далновидно решение.



Септември

Благодарение на усилията на много доброволци, импро фестивала “Light and Dark” беше впечатляващ за всичките ни чуждестранни гости и участници-домакини. Невероятно удоволствие бе да гледам такова разнообразие от шоута на толкова високо ниво. Имахме гост изпълнители от над 12 държави. Вече сме от големите фестивали на Европейската карта. Личи си от тази снимка:


Октомври прекрасната Милица Гладнишка игра с нас на голямата сцена на театър “Сълза и Смях”,а ноември отново с нас игра Албена Михова. Ще помним дълго песента ѝ на похотливия инквизитор.


Междувременно първите си стъпки направи нова група, съставена от професионални актьори. Направихме и няколко открити джем сешъни на камерната сцена.


В началото на декември ни гостува една от най-известните импро групи в света - базираните във Великобритания “The Maydays”. Четирима от тях, акомпанирани от невероятния им музикант на пиано, създадоха мрачна готическа приказка в стила на Тим Бъртън и направиха запомнящи се уъркшопи. Вдъхновяващото им присъствие и майсторството им запълниха голямата сцена. Изглеждаше сякаш са повече от четирима!


2020г.


Януари минахме на четвърта скорост и извадихме цели три премиери, този път режисирани от двама изключително опитни импровизатори. За мен бе удоволствие да играя с тях - Инбал Лори от Израел, базирана в Берлин и Йохим Мейер от Амстердам, Нидерландия. Създадохме три различни формата:

- “Имало Едно Място”, където взимаме много информация под формата на въпроси от публиката и създаваме ново място, пълно с герои и техните вълнения;




- “Харесай и Сподели” - инфлуенс комедия, където се забавляваме с теми от измислени YouTube канали, зададени от публиката преди началото на шоуто;





- “Тарантино”, където създаваме сюжет в стила и темите на великия режисьор.

Тук е моментът да споделя, че това е повратен момент в нашата история, тъй като на премиерите на две от тези три представления участваха непрофесионални актьори. Смятам, че има хора, които имат таланта и отношението към това изкуство и заслужават да придобият повече опит в практикуването му. Мисля, че ще има още поводи да се споделя сцената с различни наши гости. “ШиЗи” общността расте много здравословно и една от идеите, с които я създадох е именно да обогатява творческия и комедиен пейзаж, като даде възможност на хора с талант и усърдие да се изявят и да растат като творци. Разбира се, има още какво да се желае като организация и яснота на процеса, но според мен вървим в правилната посока - помагаме за отприщването на творческата енергия, подкрепата и по-свободното общуване.

Февруари задвижихме този механизъм и дадохме платформа на още повече хора да споделят сцената ни. Роди се Рая, която ме радва всеки ден и придава още повече смисъл на работата ми. Осмислям ценностите и хилядите начини, по които импровизирането ми е помогнало да стана по-добър човек. Нямам търпение да я запозная с това прекрасно изкуство.

Март ни застигна “съвременната чума”. Не се предадохме и играхме цели четири онлайн представления.

Юни се завърнахме триумфално на сцената с класическото “Кажи си Думата!”, само за да излезем после в лятна ваканция.

Използвах принудителното спиране на всички дейности за да освежа сайта ни www.shizi.bg , да създам patreon страница за подкрепа, да подготвям съдържание за следващия сезон и да записвам първия импро подкаст. Очаквайте редовни публикации, информация за импрото и вдъхновяващи моменти.


Общността ни е все по-видима. Идеята зад нея е необходима на обществото ни повече от всякога. Съвсем скоро все повече хора ще имат възможността да се докоснат до нея. Благодаря на всички за доверието, усилията, помощта и постоянството в развиването на тази облагородяваща идея.

Приятно лято и до скоро!

Ваш,


Златин



144 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page