top of page

ШиЗи Импро Театър
История

2012

IMG_3740.jpg

Репетиции и първо шоу

Първите репетиции започват през януари 2013 г.

След тримесечен процес на ежедневно обучение в основните принципи на импровизационния театър, трупата играе премиерно на 12-ти март 2013 г. От тогава основното шоу - "Кажи си думата!" е играно стотици пъти в различен състав.

Трупата изследва активно лонгформ импровизацията. Тя е по-трудна и за да е сполучлива, е необходим добър екип, голяма доза концентрация и огромно внимание и уважение към партньорите на сцената.

"ШиЗи Про" репетира усилено и непрекъснато усъвършенства основното си представление.

2014

IMG_6485.jpg

Кастинг

През месец декември 2012 г. Златин Цветков прави кастинг за сформиране на професионална трупа за импровизационен театър. Кандидатстват над 40 души. След селекция и покана на още професионални актьори се оформя първия състав на "ШиЗи Про":  Владимир Зомбори, Деян Михайлов, Димитър Живков, Евелина Васева, Илиан Илков, Катя Бръмбарова, Милко Йовчев, Мирослав Симеонов и Деян Михайлов. 

 

Целта му е да оформи театрална трупа от активни млади професионалисти, които създават спонтанно комедийно съдържание, според принципите на имрповизационния театър.

2013

IMG_3551.jpg

Музикална импровизация

През 2014 г. трупата въвежда за първи път музикална импровизация. Финалната част от шоуто се превръшта в поредица от импровизирани песни, в които актьорите не знаят в какъв стил ще засвири музиканта и създават текста на песента на момента. 


С помощта на вокалния педагог Дарина Димитрова трупата се подготвя с редовни музикални тренировки. В тях, актьорите се фокусират върху активното слушане, качественото музикално изпълнение, както и върху смелостта и подкрепата в създаването на спонтанна мелодия и текст. Начинанието е изключително успешно. Не след дълго се пеят изключително забавни песни под формата на сцени от мюзикъл. 

Обучение в САЩ

2015г. Златин участва в международния импро фестивал в Копенгаген, където взима интензивни уъркшопи при едни от най-популярните преопдаватели от Чикаго, САЩ - Колийн Дойл и Джейсън Шотс.

Вдъхновен от прекия контакт с майсторите на лонгформ импровизацията, същата година той заминава за Чикаго и завършва 5 седмичния интензивен курс на iO Theater, Chicago - домът на лонгфом импровизирането. През 2016г. се връща отново там за завършването на интензивен курс за напреднали и още един курс към The Annoyance Theater, Chicago, където още повече обогатява познанията си.
От тогава "ШиЗи Про" е в крак с най-актуалното от световните импровизационни практики.

2016

IMG_0853.JPG.jpg

Първи импро комедиен
клуб в България

Златин инициира дарителска кампания за ремонт на седалките на камерна сцена на театър "Сълза и Смях" - театралният дом на "ШиЗи Про". Паралелно се събират средства за откриване на първия импро комедиен клуб с бар в София. Същата година открива врати "ШиЗи Импро Клуб". 
 

"ШиЗи Про" става част от "ШиЗи Импро Театър", който включва освен професионалната трупа актьори, тренировъчен център за обучения и комедиен клуб с бар в центъра на София. Към актьорите се присъединяват Симона Димитрова и Елеонора Топалова.

Традиционно започват да се канят чуждестранни преподаватели за усъвършенстване на умения. Гостува създателя на Chicago Improv Club - Фарел Уолш. Андиел Судик от Лос Анжелис, Джесика Митоло от Second City, Chicago и др.

2018

DSC_7366.JPG

София импро фест

През февруари се играе официалната премиера на "До-Ре-Ми-Ши-Зи" при голям успех. Представлението е час и двайсет минути, герите са запомнящи се и колоритни, песните са разнообразни и емоционални.

Същата година трупата е поканена на един от най-големите импро фестивали в Европа - този в Атина. Подготвя се представление специално за случая: "Light and Dark", с което Катя, Симона, Илиан и Златин изследват с импровиации тъмните и светлите страни на спонтанно създадени персонажи. 

През септемви в София се организира петото издание на международния "София Импро Фест". В България идват трите най-добри трупи в Европа и повече от 100 импровизатора от цял свят, които прекарват 174 часа в уъркшопи и гледат общо 14 часа шоута на английски език. 
 
В края на 2019 г. "ШиЗи Импро Театър" в рамките на месец, всеки петък играе различно репертоарно импро шоу на камерна сцена на театър "Сълза и Смях".

2020

DSCF0210.jpg

2015

11817286_10152913650651875_9080054325084917488_n.jpg

ШиЗи Шекспир

Освен в основните 5 седмични тренировъчни програми, в САЩ Златин участва и в дпълнителни 10 уъркшопа и гледа общо 65 импровизационни представления в най-различни жанрове.

Той използва опита си за да създаде първото репертоарно лонгформ представление: "ШиЗи Шекспир". Единствено по рода си импровизационно представление, продължаващо повече от един час, в стила, езика и темите на Уилям Шекспир. Същата година той организира първото издание на международния "София Импро Фест". За първи път в България идват преподаватели от САЩ, при това всепризнати легенди в областта. Джо Бил и Джил Бернард изиграват дуетното си шоу "Scram" три пъти, демонстрирайки възможностите на импровизаторите да създават драматично съдържание в дует. 

Същата година към трупата се присъединяват Александър Байчев като вокален педагог и пианист и Мирослав Моравски, който свири на китара и ударни.

2017

ShiZi Improv Club _ Afterparty Destination.jpg

Импровизиран мюзикъл

В началото на годината Златин пътува за Лондон, където посещава интензивен курс по музикална импровизация за създаването на импровизиран мюзикъл при носителите на награда "Оливие" (най-престижната награда за театрални постижения във Влеликобритания)  The Showstoppers.
Пролетта и лятото на същата година, Златин поставя с "ШиЗи Про" импровизиран мюзикъл - "До-Ре-Ми-Ши-Зи".
Това е второто лонгформ репертоарно представление на трупата. Използва се натрупаният опит от музикалната част на основното шоу последните 5 години, както и наративната импровизация от Шекспировото шоу, за да се създаде пълнокръвен мюзикъл. Спектакъл, в който персонажите придобиват плътност и се развива музикална история със силно емоционално въздействие. Играят се цели 5 предпремиерни шоута през ноември и декември 2018 г. 

2019

DSCF1407-big.jpg

Премиерни спектакли

2020г. групата представя три премиери, режисирани от двама много опитни импровизатори - израелката Инбал Лори и холандецът Йохим Мейер:
 

„Имало Едно Място...” - трупата използва над 6 предложения от публиката за създаването на невероятно място, уникални хора и теми ;

„Тарантино“ – импровизирано шоу в стила на Куентин Тарантино. Трето представление с уникална визия. Всички играят в характерни черни костюми ; 

„Харесай и сподели“ – спонтанна инфлуенс комедия, в която се импровизират инфлуенсърски канали и се създават сцени по теми от тях. 

2021 - 2022

Експерименти

След въвеждане на противоепидемичните мерки трупата експериментира с онлайн шоу. 


Също така използва времето да приложи наученото от Джесика Митоло от "Секънд Сити" и да заснеме скечове, родени от импровизация. Предстои тяхното споделяне в интернет в началото на следващия сезон.

Май месец 2022 г. трупата ще играе първото шоу "Кажи си Думата!" за сезона!

Кажи си думата_4x.png
bottom of page