Импровизационен Театър

 
IMGP0112.jpg

Импро
визация

Импровизацията е способността ни да бъдем спонтанни и адаптивни. Тя има много форми.

Театралния ѝ вариант се нарична "импровизационен театър" или "импро".  

В САЩ - "improv", в европа - "impro".

 

Група импровизатори създават заедно театрално произведение, без да разчитат на заучени фрази или сценарии. 

За целта практикуват умения за динамична работа в екип, като доверие, надграждане, отвореност към чуждите идеи и премахване на вътрешния критик.

Shizi Impro Musical 1 (72).JPG.jpg

Лонг 
Форм

При лонгформ импровизирането, екипът създава цялостно произведение, в което се изследват теми, разгърнати от едно предложение на публиката,  .

Изисква концентрация, внимание и отдаденост на целия екип към общата работа.


Този вид импровизиране е възприет от световната общност и стотиците му вариации в жанрове и стилове се представят на международни импро фестивали, като този в София.
 

Шорт 
Форм

Кратките форми са захарта на импровизационния театър.

 
Представляват игри от по няколко минути, всяка с различни "правила". 
Забавлението и спонтанността на импровизаторите раждат множество свежи идеи
.  

Публиката задава конкретиката на сцените, а те самите могат бързо да достигнат до абсурд, създавайки бърз и ярък смях.

Има голям набор от игри за пред публика, включително с нейно участие. 

IMG_6617.jpg
 
IMG_1071_edited.jpg

ШиЗи Импро Театър

История

 

През зимата на 2012г. Златин Цветков прави кастинг за сформиране на професионална трупа за импровизационен театър. Кандидатстват над 40 души. След селекция и покана на още професионални актьори се оформя първия състав на "ШиЗи Про" - Владимир Зомбори, Деян Михайлов, Димитър Живков, Евелина Васева, Илиан Илков, Катя Бръмбарова, Милко Йовчев, Мирослав Симеонов. 


Целта му е да оформи театрална трупа от активни млади професионалисти, които създават спонтанно комедийно съдържание, според принципите на имрповизационния театър.
 

Първите репетиции започват през януари 2013 г. След тримесечен процес на ежедневно обучение в основните принципи на импровизационния театър, трупата играе премиерно на 12-ти март 2013 г. От тогава основното шоу - "Кажи си думата!" е играно стотици пъти в различен състав.

Трупата изследва активно лонгформ импровизацията. Тя е по-трудна и за да е сполучлива, е необходим добър екип, голяма доза концентрация и огромно внимание и уважение към партньорите на сцената.

"ШиЗи Про" репетира усилено и непрекъснато усъвършенства основното си представление. През 2014г. въвежда музикалната импровизация с помощта на вокалния педагог Дарина Димитрова. 


2015г. Златин участва в международния импро фестивал в Копенгаген, където взима интензивни уъркшопи при един от най-популярните преопдаватели от Чикаго, САЩ - Колийн Дойл и Джейсън Шотс. Вдъхновен от прекия контакт с майсторите на лонгформ импровизацията, същата година той заминава за Чикаго и завършва 5 седмичния интензивен курс на iO Theater, Chicago - домът на лонгфом импровизирането. През 2016г. се връща отново там за завършването на интензивен курс за напреднали и още един курс към The Annoyance Theater, Chicago, където още повече обогатява познанията си. 

По време на престоя си в САЩ, Златин трупа опит, който прилага с трупата си в София. 

Към трупата се присъединяват Александър Байчев като вокален педагог и пианист и Мирослав Моравски, който свири на китара и ударни.

2016г. излиза премиерата на "ШиЗи Шекспир" - единствено по рода си лонгформ представление, продължаващо повече от един час, в стила, езика и темите на Уилям Шекспир. Същата година той организира първото издание на международния "София Импро Фест". За първи път в България идват преподаватели от САЩ.

"Отплесване с..." е нов формат, който трупата играе за първи път същата година. В него се създават спонтанни скечове по истински истории на специален гост. Първият гост на формата е Гери Турийска - създателката на "Пощенска кутия за приказки". От тогава гости са били много популярни личности, като Милица Гладнишка, Камен Воденичаров, Албена Михова и др. 

   

2017г. Златин инициира дарителска кампания за ремонта на седалките на камерна сцена на театър "Сълза и Смях" - театралният дом на "ШиЗи Про". Паралелно се събират средства за откриване на първия импро комедиен клуб с бар в София. Същата година открива врати "ШиЗи Импро Клуб". 

"ШиЗи Про" става част от "ШиЗи Импро Театър", който включва освен професионалната трупа актьори, тренировъчен център за обучения и комедиен клуб с бар в центъра на София. Към актьорите се присъединяват Симона Димитрова и Елеонора Топалова.


Традиционно започват да се канят чуждестранни преподаватели за усъвършенстване на умения. Гостува създателя на Chicago Improv Club - Фарел Уолш. Андиел Судик от Лос Анжелис, Джесика Митоло от Second City, Chicago и др.

След интензивен курс в началото на 2018г. в Лондон при награждаваните The Showstoppers, Златин поставя с "ШиЗи Про" в края на същата година импровизиран мюзикъл - "До-Ре-Ми-Ши-Зи". 

Четвъртото издание на "София Импро Фест" води в България трите най-добри трупи в Европа и повече от 100 импровизатора от цял свят. 
Към края на 2019г. "ШиЗи Про" играе всеки петък различно репертоарно импровизационно шоу на камерна сцена на театър "Сълза и Смях".2020г.

2020г. групата представя три премиери, режисирани от двама много опитни импровизатори - израелката Инбал Лори и холандецът Йохим Мейер:  

„Имало Едно Място...”, където се използват над 6 предложения от публиката за създаването на невероятно място, уникални хора и теми ;
„Тарантино“ – импровизирано шоу в стила на Куентин Тарантино ;
„Харесай и сподели“ – спонтанна инфлуенс комедия.

След ограниченията от епидемиологичната обастановка, трупата изигра поредица от онлайн шоута. 
Подготвя се за началото на новия сезон през месец месец септември.