София се превръща в световна столица на импровизационния театър.

24 Септември 2018г.

София се превръща в световна столица на импровизационния театър.

Най-големите имена в световния импро театър пристигат в София за Третия международен импро фестивал от 24 до 30 септември 2018 г.
Фестивалът се организира от „ШиЗи Импро Театър” и успява да привлече най-изявените майстори в жанра на създаването на спонтанно шоу. Топ импровизатори от 13 държави на 4 континента, сред които САЩ, Холандия, Испания, Италия, Австралия, Израел, България и др., ще водят 22 уъркшопа със специфични актьорски похвати, а изявени трупи ще изнасят завладяващите си представления.
„В България вече може да се говори за общество от импровизатори, които са запознати с най-новите световни похвати от първоизточниците им. Практикуването на този вид изкуство сближава хората и ги кара да преоткрият творческия си потенциал,“ казва Златин Цветков, основател на „ШиЗи Импро Театър“.
Преподавателите на тазгодишното издание на фестивала са водещи фигури в областта, а някои от тях организират едни от най-големите фестивали – тези в Барселона, Амстердам и Канбера.
Сред специалните гости е Стейси Смит, която идва от родното място на лонгформ импровизирането – Чикаго, САЩ. Тя е и главният организатор на ежегодния Chicago Musical Improv Festival и играе на всички големи сцени за това изкуство. В София тя ще проведе уникален 5 дневен интензивен уъркшоп по бродуейски стил музикална импровизация. Специално за да се включат в него, пристигат участници от 5 държави. Посещението на Стейси Смит се осъществява със съдействието на посолството на САЩ в България.
Във всяка от 7-те фестивални вечери публиката ще има шанса да се наслаждава на 3-часови комедийни шоу програми на камерната сцена на Открита сцена „Сълза и Смях“. На 24 и 25 септември представленията ще бъдат на български език, а на в дните 26-29 - на английски. В последния фестивален ден ще има шоута и на двата езика.
В прогамата се включват професионални трупи от България, САЩ, Дания, Германия, Белгия, Гърция и Румъния, спектакли на любителски трупи, както и смесени групи от съпътстващите уъркшопи, в които освен българските участници има над 30 души от цял свят.
Стейси Смит ще представи моно мюзикъла StaceJam. Берлинската трупа Ladies and Gentelman пък ще създадат история, базирана на реални емоции, комбинирани с безумни ситуации, драма, комедия и ежедневни фантазии. Взаимоотношенията между хората във всякакви аспекти изследва екзотичният наративен дует Hic Leones Sunt. Трупата от Копенхаген Fallen Sundays ще представят мюзикъл, базиран на едно предложение от публиката. В тяхното шоу пълнокръвният сюжет се гради върху сцени, които се редуват с песни. А в българските вечери ще бъде показано най-доброто от нашата развиваща се сцена.
С третото си издание международният импро фестивал се превръща в традиционно място за среща на импровизатори от цял свят.