Курс по импровизационен театър
със Златин Цветков

Улеснител

Измислих дума: "улеснител", с която да уловя същината на работата си. 

 

Тя е да създам и да ръководя процеса, през който хората преминават, като не просто добиват знания за себе си, а и трупат безценен опит. Това е улеснението. Подобно на история, в която участваш и преживяваш чувствата и мислите на главния герой. В края й си променен - по-мъдър и по-опитен.

 

Това правя в уъркшопите и тренингите си. Карам хората да преминат през собствен път, като добиват опит в този личен, създаден по тяхна мярка процес, за да извлекат най-доброто за себе си. 

Провеждах специализирани тиймбилдинги, базирани на техники от импровизационния театър за компании като: "HP", "Ernst & Young", "Proximity BBDO", "EVN", "Telerik",  "Enhancv", "Neterra", "Via Civic Association", "Център за прогресивно образование", Организация на евреите в България „Шалом“ и др.

 

Водих уъркшопи в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Крикор Азарян.

В последните осем години съм отдаден на развитието на общество от импровизатори, като ръководя трупа професионални актьори и преподавам на непрофесионалнисти.

В курсовете са участвали повече от 400 души.

През 2015г. завърших 5 седмичен интензивен курс в iO Theater, Chicago - родното място на лонгформ импровизацията. Този курс преминава през двугодишната им програма и завършва с представление на основната им сцена - "The Del Close Theater"

2016г. завърших двуседмичен курс за напреднали в iO Theater, Чикаго и едносемичен интензивен курс в The Annoyance Theater, Чикаго.

2017г. завърших курс по музикална импровизация при "The Showstoppers", London - носители на награда "Оливие" за импровизиран мюзикъл, поставен на Уест Енд. 

Имам участия във фестивали в Копенхаген и Лион.

 

През годините никога не преставах да правя театър и да се снимам в продукции. Стремежът ми към творческо развитие е провокатор на всички странични дейности, с които се занимавам.

 

Основах професионална  трупа „ШиЗи Про“, съставена от талантливи млади актьори и актриси, с които развиваме това изключително полезно и забавно изкуство.

 

Понастоящем играем по 4 представления месечно.

Въведохме за първи път в България импровизирани песни.

 

Създадохме спектакъла "ШиЗи Шекспир", където импровизираме цяла пиеса в стила, езика и темите на У. Шекспир, по заглавие, зададено от публиката.

Вярвам, че интуицията, спонтанността и въображението могат да се тренират. Целя да помагам на хората да общуват по-лесно, да се освободят от вътрешните си задръжки и да творят безпрепятствено.

Вярата се тренира. От нея идва увереността на сцената и в живота, харизмата при поведението пред други хора и лидерските способности. 


Всеки може да импровизира. Всеки може да играе. Всеки може да зарази останалите с вярата си. 

Всеки може да повярва. 

За вярата в нищото

Презентацията на Златин на TEDxBG 2012

/след стендъп коментар по чуждите презентации, частта за "Нищото" започва от 10:49мин./