top of page

Интензивно лято в Чикаго (част първа)Ето, че се озовах в Чикаго, САЩ навръх националния им празник - 4-ти Юли! Многото перипетии и нерви, изхабени по вероятността да не получа виза по куп технически причини, не можаха да озаптят огромното ми желание да се включа в летния интензивен курс на iO Theater, Chicago - родното място на лонгформ импровизацията (повече от 6 души импровизират заедно около 50 минутно театрално представление).

Любопитна подробност е, че стъпих на територията на града точно 11 години след първото ми посещение. Като част от пътуването ми с автобус до Йелоустоун, в рамките на студентска бригада в САЩ през 2004-та. Поради задръстване се наложи да чакаме 8 часа следващия превоз. Заедно с няколко Поляци и един Румънец - бъдещи работници в природния резерват - си взехме такси и обиколихме центъра.


2015

В резултат кракът ми е стъпил два пъти в рамките на повече от десетилетие на звездата на "Chicago Theater District", която с много мъка успях да намеря отново :)

Градът се е уголемил многократно за тези години и нищо от спомените ми не бе на мястото си. Преди години имаше много по-малко небостъргачи, но беше все така приветливо и спокойно, както когато се разхождах в малкото свободни дни, които ми се предоставиха.

Чикаго е третият по големина град в САЩ след Ню Йорк и Лос Анжелис. В сравнение с първите два е много по-чист, достъпен и приветлив.

Още в първите дни усетих гостоприемство и положително настроени хора по улиците. За разлика от забързания Ню Йорк, тук няма груби хора, бутащи се по улиците и не изобилства от работещи на бързи обороти с компютрите си в Старбъкс граждани. За мое очудване, освен гореспоменатия бранд, тук не се среща МакДоналдс и Бъргър Кинг на всеки ъгъл, а хората не са с преобладаващо наднормено тегло.

По-късно осъзнах, че здравословното хранене е на мода, а навсякъде има хора каращи колелета и спортуващи в огромни фитнес центрове, приветливи паркове и преобладаващи йога студиа, клубове за бойни изкуства и медитация.


В страни от скайлайна (небостъргачите в центъра) градът е предимно нисък и разположен на огромна площ. През лятото е топло, но редовно духа вятър, поради близостта му с езерото Мичигън. Градът е известен още като "windy city" - "ветровитият град".

Самото езеро е красиво и спокойно през лятото. Идеално място за разходка. Има плажна ивица с много пясък и през деня е пълно с хора, които се пекат, играят волейбол или просто се разхождат. Вечерта е по-спокойно и светлините на небостъргачите създават магическа атмосфера.


Приятна разходка покрай езерото през нощта

Има туристически лодки, които първо влизат навътре в езерото, а после правят обиколка в реката покрай големите небостъргачи. Самите постройки са забележителни не само като архитектурни постижения, но и от естетична гледна чочка. Всеки небостъргач си има своя чар, в близот до по-старите, но все така величествени сгради.

Малкото дни, в които можех да обиколя града ме оставиха с усещането за космополитност, но и дружелюбност и човечност.


Из обиколка с лодка

Както вече споменах, нямах много време за разходки, тъй като имах мисия. Предстоеше пет-седмичен курс по 6 часа на ден, плюс многобройни уъркшопи (на всевъзможни теми), на които се бях записал. Импровизационната Мека ме очакваше и още в първите дни започнах да обикалям по забележителните импровизационни театри, развили се в този огромен и приветлив град: Second City, iO Theater, The Annoyance, Comedy Sportz и други по-малки, но допринасящи за многообразието си сцени.


The Second City

iO Theater, formerly Improv Olympic
The Annoyance Theater

Предстоеше ми среща със 160 импровизатори от над 10 държави, готови да погълнат 30 години импровизационен опит и две годишно обучение в рамките на 5 запомнящи се седмици, изпълнени с нови приятелства, вълнение и неповторими сцени!


#житейски

17 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page